“Standaard content geeft qua beheer meer stabiliteit”

Ditta Kornalijnslijper-Visscher,
senior functioneel beheer

Als senior functioneel beheerder voor de klinische farmacie pendelde Ditta Kornalijnslijper-Visscher tussen vijf werkgroepen om alle medicatie en apotheek gerelateerde processen optimaal op elkaar aan te sluiten. “Er zitten veel mooie en handige dingen in HiX.”


Vijf werkgroepen

Binnen dit traject zijn vijf werkgroepen actief die allemaal raakvlakken hebben met medicatie. Vanuit mijn rol had ik de taak om goed in de gaten te houden dat beslissingen in de ene groep geen negatief effect hebben op andere groepen. Daarom ben ik bij al die werkgroepen aangesloten.”


Batchnummers

Om een mogelijke valkuil te illustreren, geeft Ditta een voorbeeld. “Als ze in de werkgroep Logistiek besluiten geen batchnummers meer te registreren bij de ontvangst, heeft de werkgroep Cytostatica daar last van. Zij willen namelijk wél die batchnummers kunnen kiezen, zodat deze nummers automatisch op het protocol komen en de medewerkers die niet handmatig hoeven opschrijven.”


Mooie oplossingen

De vele afstemmingen hebben geleid tot mooie oplossingen, vindt Ditta. “Er zitten veel handige dingen in HiX. Zo kunnen apothekersassistenten nu eenvoudig notities toevoegen bij medicatieopdrachten die nog open staan. Als je daarbij noteert dat je de dokter al gebeld hebt, hoeft je collega dat niet doen. Dat scheelt artsen veel onnodige telefoontjes.”

Minder telefoontjes

Ook tussen de locaties onderling hoeft minder te worden gebeld. “Voorheen, als een patiënt op de ene locatie op de SEH binnenkwam en opgenomen werd op de andere locatie, vroeg de assistente op de SEH de patiënt uit en werd er naar de andere locatie gebeld om de patiënt aan te kondigen. Daar vroegen ze de patiënt opnieuw uit en moesten ze de medicatie opnieuw noteren. Met één gezamenlijk HiX is dit verleden tijd. Ook kunnen we elkaars voorraad nu zien, wat telefoontjes scheelt.”


Onderhoud op één plek

Voor mij persoonlijk is de grootste krent in de pap dat het onderhoud nog maar op één plek plaatsvindt en veel dubbel werk vervalt. Ook word ik heel blij als ik zie hoe de medicatieverificatie is ingericht. In één scherm zie je de actuele medicatie, heb je het medicatieprofiel van de patiënt binnen handbereik en kun je van beide samen een nieuw profiel maken.”


Stabielere situatie

“Natuurlijk kom je bij verandering ook weerstand tegen. In Hoorn was iedereen een zelfbouw-EPD gewend, dus wie een wens had liep de ICT-afdeling op en liet dit maken. Daarna kwam het regelmatig voor dat de zelfbouw na een hotfix omviel. In de nieuwe situatie gebeurt dit niet meer, waardoor we minder problemen krijgen. Met standaard content hebben we een veel stabielere situatie.”


Helemaal op orde

Ditta heeft zin om met HiX te werken. “Kom maar op! Technisch gezien is de inrichting van alle medicatie-, apotheek en logistiekprocessen helemaal op orde.”