Veelgestelde vragen

Wat is een patiëntenportaal?

Via ons patiëntenportaal kunt u snel én gemakkelijk contact zoeken met uw huisarts. Het patiëntenportaal is een beveiligde digitale omgeving. U kunt via het patiëntenportaal bijvoorbeeld medische en persoonlijke vragen stellen en afspraken maken.


Het patiëntenportaal is bereikbaar via een smartphone, computer of tablet met internet. U logt in met uw persoonlijke IRMA-pincode. Het is belangrijk om te weten dat de aanmelding persoonlijk is.


Elk gezinslid heeft een eigen smartphone met IRMA-app nodig, omdat uw hiermee toegang krijgt tot het eigen dossier.


Wat kan ik doen met het patiëntenportaal?

Met het patiëntenportaal heeft u direct inzage in uw medisch dossier en kunt u:

  • Zelf afspraken inplannen
  • Een e-consult sturen
  • Herhaalrecepten aanvragen
  • Uw gegevens inzien


Hoe krijg ik toegang tot het patiëntenportaal?

Om toegang te krijgen tot het patiëntenportaal, dient u eerst IRMA te installeren op uw smartphone. Dit doet u eenmalig. Daarna kunt u op ieder gewenst moment veilig inloggen en heeft u inzage in uw medisch dossier.


Wat is IRMA?

IRMA is een privacy-vriendelijk identiteitsplatform voor zowel authenticatie als ondertekening. U zou het kunnen vergelijken met DigiD, maar dan handiger en veiliger. IRMA stelt u in staat om online, via uw mobiele telefoon, bepaalde attributen van uzelf wel te laten zien (“ouder dan 18”), maar ook om andere gegevens juist niet te laten zien (uw naam of telefoonnummer). IRMA beschermt daarmee uw privacy. Deze privacybescherming zit ingebakken in het systeem en wordt daarom ook privacy by design genoemd. In de meest recente nationale en Europese wetgeving wordt privacy by design vereist voor nieuwe ICT-systemen.


Er staan nog geen medicijnen in mijn lijst terwijl dat wel zou moeten.

De eerste keer dat u herhaalmedicatie aanvraagt is ons nieuwe systeem nog leeg. Vraag daarom nog eenmaal op de oude manier de medicatie aan (blijft voorlopig nog werken). Daarna is uw lijst gevuld en kan het voortaan via de nieuwe website / app.


Kan ik voor anderen (kinderen, partner) de toegang regelen met Irma?

Nee, op dit moment is dat niet mogelijk. De ontwikkelaar van Irma is wel aan het onderzoeken hoe dit mogelijk te maken.


Moet ik perse naar de balie komen om IRMA werkend te krijgen?

Er is voor de modernste smartphones een manier om zonder praktijkbezoek IRMA te vullen met uw gegevens.


Waarom moet ik een ID-check uitvoeren in de DigiD app?

De ID-check is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw DigiD account betrouwbaar genoeg is voor inloggen met IRMA bij uw zorginstelling. Voor inloggen op het patientenportaal dient u eerst de ID-check uit te voeren.